Personen ≥18 jaar met basisvaccinatie >5 maanden geleden zonder booster worden beschouwd als deels gevaccineerd.
Basisvaccinatie = 1 dosis Janssen COVID-19 vaccin® of 2 dosissen van de andere vaccins op de Belgische markt
Personen die het schema van de basisvaccinatie nog niet afwerkten (bv. slechts 1 dosis mRNA vaccin) of <2 weken na de laatste dosis van de basisvaccinatie, worden beschouwd als ongevaccineerd
Deels gevaccineerde hoog-risicocontacten moeten 7 dagen in quarantaine gaan.
Een eventuele verkorting van de quarantaine is mogelijk vanaf dag 4, op voorwaarde dat er tot en met dag 7 dagelijks een zelftest wordt uitgevoerd met negatief resultaat.
Bovendien moet tot 10 dagen na het risicocontact:
in binnenruimtes buiten de eigen woning steeds een mondmasker gedragen wordt. Het masker moet over mond en neus gedragen worden en nauw aansluiten aan het gelaat. FFP2-maskers sluiten nauwer aan dan chirurgische of stoffen maskers.
steeds afstand gehouden wordt van anderen en in het bijzonder van personen met een verhoogd risico op ernstige ziekte.
Deelname aan activiteiten waarbij het dragen van een mondmasker niet mogelijk is (bv. restaurantbezoek) kan niet.
Bij het ontwikkelen van symptomen die op COVID-19 kunnen wijzen, moet zo snel mogelijk een test worden afgenomen door een zorgverlener.
Indien bij één van de dagelijkse zelftesten een positief resultaat wordt vastgesteld, start de periode van isolatie. Het positieve resultaat dient steeds bevestigd te worden met behulp van een PCR-test. Bij positieve PCR-test wordt de persoon beschouwd als een bevestigd geval van COVID-19 en dient contactopvolging gestart te worden.
Voor deels gevaccineerde huisgenoten van een besmet persoon die niet geïsoleerd kan worden (bv. omdat het een jong kind is) wordt voor de quarantaine en testen geteld vanaf de eerste symptomen bij het indexgeval. Er dient sowieso een zelftest uitgevoerd worden op dag 10. De periode van verhoogde voorzichtigheid loopt wel tot 10 dagen na het laatste risicocontact. In dit geval zal dit dus zijn tot 20 dagen na het begin van symptomen van de indexpatiënt.
Personen die volledig gevaccineerd zijn en mogelijke symptomen van COVID-19 vertonen moeten nog steeds getest worden.
De testindicaties voor volledig gevaccineerde hoog-risicocontacten vindt u hier.
De testindicaties voor volledig gevaccineerde reizigers die terugkomen/ aankomen uit het buitenland vindt u hier.
Bij preventieve testing van asymptomatische personen is de pre-test probabiliteit van positiviteit lager dan in andere indicaties. Bij gevaccineerde personen is het a priori risico op besmetting nog lager, zodat preventieve screening enkel dient te gebeuren indien het risico in geval van onopgemerkte infectie groot is (bv. meerdaagse ziekenhuisopname met risico voor ongevaccineerde of kwetsbare medepatiënten; pre-transplant bilan met risico voor donor en ontvanger).
Screening in een andere context, zoals bezoekers aan WZC, voor deelname aan een evenement of herhaald testen op de werkvloer, is bij volledig gevaccineerde personen niet langer zinvol.
Zelftesten is over het algemeen ook niet nuttig voor volledig gevaccineerde personen, tenzij in bepaalde situaties (zie: zelftesten).
Daarenboven, wordt screening van personeel of bezoekers van WZC waar een hoge vaccinatiegraad bereikt is (>90% voor bewoners, >70% voor personeel) ook niet langer als nuttig beschouwd, inclusief van degenen die nog niet volledig gevaccineerd zijn.
Met "voorgaande infectie" wordt een infectie bedoeld die initieel gedetecteerd werd met een Ag- of PCR-test afgenomen door een zorgverlener, minder dan 5 maanden geleden. Er wordt geen rekening gehouden met serologische resultaten, aangezien deze geen informatie geven over de datum van infectie.
Asymptomatische hoog-risicocontacten met een COVID-19 infectie in de afgelopen 5 maanden (ongeacht hun vaccinatie status) volgen dezelfde regels als volledig gevaccineerde risicocontacten.
met basisvaccinatie* >2 weken en <5 maanden geleden
personen 12-18 jaar >2 weken na basisvaccinatie*
*Basisvaccinatie = 1 dosis Janssen COVID-19 vaccin® of 2 dosissen van de andere vaccins op de Belgische markt
Voor volledig gevaccineerde hoog-risicocontacten zonder symptomen wordt geen systematische testing aanbevolen. Een infectie is bij deze personen echter niet uit te sluiten. Het is dan ook belangrijk om bijzondere voorzichtigheid aan de dag te leggen gedurende 10 dagen na het hoog-risico contact.
Steeds een mondmasker dragen in binnenruimtes buiten de eigen woning. Het masker moet over mond en neus gedragen worden en nauw aansluiten aan het gelaat. FFP2-maskers hebben sluiten nauwer aan dan chirurgische of stoffen maskers.
Steeds afstand houden van anderen en in het bijzonder van personen met een verhoogd risico op ernstige ziekte.
Deelname aan activiteiten waarbij het dragen van een mondmasker niet mogelijk is (bv. restaurantbezoek) kan niet.
Bij het ontwikkelen van symptomen die op COVID-19 kunnen wijzen, moet zo snel mogelijk een test worden afgenomen door een zorgverlener.
Bij uitbraken in collectiviteiten kunnen de regionale gezondheidsinspecties beslissen om testen of quarantaine voor gevaccineerde personen uitzonderlijk toch te behouden indien de omstandigheden dat vereisen (bv. omwille van een grote en snel uitbreidende cluster).
Voor gevaccineerde huisgenoten van een besmet persoon die niet geïsoleerd kan worden (bv. omdat het een jong kind is) wordt evenmin quarantaine noch systematische testing aanbevolen. Wel wordt de afname van een zelftest aanbevolen ten minste op dag 10 (einde isolatie + voorzichtigheidsperiode van het index geval). De periode van verhoogde voorzichtigheid loopt tot 10 dagen na het laatste risicocontact. In dit geval zal dit dus zijn tot 20 dagen na het begin van symptomen van de indexpatiënt.
Bij correct gebruik van een zelftest (volgens de hier vermelde indicaties) moet het testresultaat met de nodige voorzichtigheid geïnterpreteerd worden. Informatie over de gevoeligheid en specificiteit van de tests is samengevat op de pagina van de snelle antigeen (Ag) testen.
Een resultaat van een zelftest moet niet bevestigd worden door een RT-PCR test of door een RAT uitgevoerd door een zorgverlener.
Als het resultaat positief is moet de persoon in isolatie gaan en de geldende maatregelen volgen. Huisartsen hebben de mogelijkheid om een positief resultaat van een zelftest te registreren als een positieve snelle antigeentest (RAT).
Indien het resultaat negatief is, sluit dit besmetting met SARS-CoV-2 niet uit, en moeten er nog steeds voorzorgsmaatregelen worden genomen (zelfisolatie indien mogelijk, contact met anderen vermijden en een masker dragen wanneer men zich buitenshuis begeeft voor de duur van de symptomen). Een negatief resultaat is nooit een vrijgeleide voor het niet langer respecteren van de geldende voorzorgsmaatregelen.
Bepaalde snelle Ag-testen kunnen ook gebruikt worden als zelftest, waarbij een persoon zelf thuis een nasale wisser afneemt en de test ook zelf uitvoert. Deze testen zijn te koop in de apotheek en bepaalde supermarkten. Mensen die recht hebben op een verhoogde tegemoetkoming kunnen de testen aankopen in de apotheek aan 1 euro (met maximaal 4 testen per lid van het gezin, per twee weken).
Zelftesten worden aanbevolen voor symptomatische personen. Indien het resultaat positief is, moet dit niet worden bevestigd door een PCR-test of door een door een zorgverlener uitgevoerde RAT en gelden de aanbevelingen voor een positief geval (isolatie).
Een zelftest wordt ook aangeraden voor asymptomatische personen, in de volgende situaties:
1) als gebaar van hoffelijkheid naar de omgeving, vóór een contact met mensen buiten het eigen huishouden en waarbij men vreest dat er zelfs met in acht name van de voorzorgsmaatregelen nog een risico op overdracht zou kunnen zijn. Voorbeelden zijn vooraleer personen te bezoeken die een risico op ernstige ziekte hebben, of op het einde van de isolatie periode (dag 7) om zeker te zijn dat men niet langer besmettelijk is.
2) na een hoog-risicocontactbinnen het huishouden, voor personen van 6 jaar en ouder. De test moet dagelijks worden herhaald gedurende een periode van 7 dagen telkens er een contact buiten het huishouden is waarbij het dragen van een masker niet mogelijk is.
Voor de interpretatie van het resultaat van een zelftest, en de noodzaak van het bevestigen van een positief resultaat met PCR, zie de rubriek 'Interpretatie van de resultaten - Zelftesten'.
Informatie voor het grote publiek is beschikbaar hier.
Er is geen onderscheid meer tussen gevaccineerden en niet-gevaccineerden, wat de maatregelen betreft. Een gevaccineerde persoon moet ook worden getest (met PCR of RAT) als hij/zij symptomen vertoont en in isolatie worden geplaatst als de test positief is. Ook een gevaccineerd hoog-risico contact binnen het huishouden wordt aangeraden voorzorgsmaatregelen te nemen (zie maatregelen voor hoog-risico contacten).
Als een volledig gevaccineerde persoon (basisvaccinatie > 2 weken en < 5 maanden of boosterdosis > 2 weken) in het ziekenhuis wordt opgenomen, moet een staal voor moleculaire sequentiebepaling worden opgestuurd.
Milde nevenwerkingen de eerste 1-2 dagen na vaccinatie worden symptomatisch behandeld (rust, paracetamol), een SARS-CoV-2 test en isolatie zijn dan niet nodig. Bij alarmsymptomen (o.a dyspnea), andere symptomen die op COVID-19 kunnen wijzen (anosmie, hoest), recent contact met een bevestigd geval of symptomen die langer aanhouden dan 48-72u, moet medisch advies ingewonnen worden en een test voor COVID-19 uitgevoerd (antigen of PCR). Bijwerkingen kunnen hier gemeld worden.
Op basis van de meest recente publicaties in de wetenschappelijke literatuur bestaat er momenteel geen “correlate of protection” (meetbaar teken dat iemand beschermd is tegen (ernstige) ziekte, bv. titer van antilichamen). Routinematig uitvoeren van serologie bij personen die gevaccineerd werden (of vóór vaccinatie), is dan ook niet zinvol.
Heel wat bijkomende informatie en nuttige links in verband met vaccinatie (bv. adviezen van de Hoge Gezondheidsraad over vaccinatie in geval van ernstige allergie of in geval van zwangerschap) zijn te vinden op de website van de HGR en op onze pagina vaccinatie.
De interpretatie van een positief of negatief testresultaat hangt af van het type test dat gebruikt werd, de methode van staalname en de timing van de test. De virale excretie lijkt maximaal te zijn rond het begin van de symptomen, en dit gedurende slechts enkele dagen.
Klik hieronder of in het menu links voor meer informatie.
Hieronder vindt u ter informatie documenten die eerder tijdens de COVID-19 crisis gepubliceerd werden maar waarvoor nu geen update meer voorzien wordt.
Gelieve deze documenten dus niet te gebruikten als momenteel geldende adviezen.
Lijst van pediatrische risicogroepen voor een ernstig verloop van COVID-19: