Sciensano is een wetenschappelijke instelling die de verschillende gezondheidsautoriteiten van het land informatie aanreikt om beslissingen te kunnen nemen op het vlak van de volksgezondheid. Die informatie wordt ook ter beschikking gesteld van de gezondheidswerkers en de algemene bevolking.
De missies van Sciensano behelzen heel uiteenlopende activiteiten onder het motto "levenslang gezond".
Dagelijkse missies van Sciensano:
Gezien de omvang van de crisis hebben de autoriteiten aan Sciensano en veel andere experts gevraagd om ook een reeks uitzonderlijke missies op zich te nemen.
Om zijn opdrachten te volbrengen, coördineert Sciensano surveillancenetwerken of verricht het instituut studies om gegevens te verzamelen die het mogelijk maken de evolutie van de ziekten en de gezondheidsdeterminanten te beschrijven, de doelmatigheid van de preventieve maatregelen in te schatten, de gezondheidstoestand van de bevolking te evalueren of signalen op te sporen.
Gezien zijn missies heeft Sciensano, in het kader van de COVID-19-epidemie, de surveillance door de bestaande netwerken versterkt en aanvullende systemen om gegevens te verzamelen opgezet of ertoe bijgedragen.
Enkele voorbeelden:
Intensiteit van de epidemie: de laboratoria leveren dagelijks het aantal nieuwe gediagnosticeerde gevallen (versterking van het netwerk van peillaboratoria) of het aantal raadplegingen voor symptomen die compatibel zijn met griep (versterking van het netwerk van huisartsen), ...
Ernst van de epidemie: het aantal nieuwe patiënten die zijn opgenomen in een ziekenhuis of ICU (nieuwe gegevensverzameling op verzoek van de FOD Volksgezondheid) en het aantal overleden patiënten (Be-MOMO om de oversterfte te ramen, rapportering door de ziekenhuizen en de rusthuizen), ...
Risicofactoren: beschrijving van de karakteristieken van de opgenomen patiënten zoals leeftijd, aanwezigheid van comorbiditeit, blootstellingsfactoren, inname van geneesmiddelen enz. (in samenwerking met de clinici), ...
Op basis van deze informatie beschrijft Sciensano de evolutie van de epidemie in dagelijkse rapporten, die worden gepubliceerd op de website (https://covid-19.sciensano.be/nl/covid-19-epidemiologische-situatie) en in de interactieve module Epistat (https://epistat.wiv-isp.be/home/). Sciensano ontwikkelt ook predictieve modellen op korte termijn zoals de berekening van de R0, opgenomen in het weekrapport, of indicatoren van veranderingen om zones met abnormale intensiteit vast te stellen. Sciensano werkt samen met universiteiten om ook predictieve modellen op lange termijn te ontwikkelen.
Sciensano bedankt alle gezondheidswerkers die zich inzetten in de strijd tegen infectieziekten en bovendien de tijd nemen om gegevens door te geven.
Sciensano voert gezondheidsrisico-evaluaties uit sinds de oprichting van de Risk Assessment Group (RAG) en de Risk Management Group (RMG) in 2007. Door de oprichting van deze structuren voldoet de Belgische Staat aan de vereisten van het Internationaal Gezondheidsreglement van de WGO, in 2005 herzien en in 2013 gevolgd door de Europese beslissing nr. 1082/2013/EU betreffende ‘cross border threat to health’. Deze structuur is gemeenschappelijk voor alle gezondheidsautoriteiten en is geformaliseerd in het kader van een akkoordprotocol . De identificatie van de signalen die bedreigingen kunnen vormen voor de gezondheid berust nu op het begrip ‘evenement’, dat dus microbiologische evenals chemische, milieugebonden en andere bedreigingen behelst. Sciensano is belast met de coördinatie van de RAG en heeft een mandaat voor de identificatie van bedreigingen alsook het evalueren en voorstellen van aanbevelingen voor volksgezondheidsacties. De RAG bestaat uit permanente leden (vertegenwoordigers van de administraties bevoegd voor gezondheid en de Hoge Gezondheidsraad) alsook experts (clinici, microbiologen, hygiënisten, huisartsen, …) die worden uitgenodigd naargelang de aard van de bedreiging die moet worden geëvalueerd.
De adviezen van de RAG zijn het resultaat van een beschrijving van een signaal dat vanuit het perspectief van de epidemiologische situatie en de aard van het risico wordt bekeken, dat op basis van wetenschappelijke kennis wordt geanalyseerd en dat rekening houdt met enerzijds, de aanbevelingen van de Europese en internationale instellingen en anderzijds, de Belgische organisatorische elementen en dit alles alvorens te worden onderworpen aan het overleg van experts voor het bekomen van een risico-evaluatie evenals operationele aanbevelingen.
De RAG onderwerpt voorstellen aan de RMG, die wordt gevormd door vertegenwoordigers van de ministeriële kabinetten bevoegd voor gezondheid. De coördinator van de RAG woont de vergaderingen van de RMG bij om de adviezen van de RAG voor te leggen.
De RAG, en dus Sciensano, neemt geen enkele beslissing.
Wanneer de RMG een beslissing heeft genomen, kan hij aan Sciensano vragen om de beslissingen in procedures om te zetten. Elke procedure is een handleiding voor de gezondheidswerker die te maken krijgt met een patiënt met verdachte symptomen (bv. welke symptomen suggestief zijn, of er een staal moet worden opgestuurd, of er meldingsplicht geldt, …) en geeft aan welke maatregelen moeten worden getroffen (bv. wordt vaccinatie aanbevolen, zijn er bijkomende maatregelen voor een risicogroep, is reizen toegelaten, …).
De procedures worden meestal door Sciensano opgesteld en vervolgens ter validatie voorgelegd aan de leden van de RAG en de experts die het risico hebben bepaald.
Sciensano werkt in het kader van zijn missies samen met alle gezondheidsautoriteiten van het land en speelt dus een faciliterende rol wanneer gemeenschappelijke procedures nodig zijn. In andere gevallen staan de bevoegde autoriteiten in voor de opstelling van procedures (bv. AVIQ, AZG, COCOM).
Het resultaat van de ‘risico-evaluatie en maatregelen onder de vorm van procedures’ wordt altijd op de website van Sciensano gepubliceerd: https://epidemio.wiv-isp.be/ID/Pages/professionals.aspx.
Uitzonderlijke missies bestaan er vooral in verschillende experts ter beschikking te stellen van de gezondheidsautoriteiten om deel te nemen aan werkgroepen.
Prof. Christian Léonard
Prof. dr. in de Diergeneeskundige Wetenschappen Steven Van Gucht, viroloog, hoofd van de dienst Virale ziekten
Voorzitter: prof. dr. in de Diergeneeskundige Wetenschappen Steven Van Gucht, viroloog, hoofd van de dienst Virale ziekten
Lid: dr. Nathalie Bossuyt, arts-epidemioloog van de dienst Epidemiologie van infectieziekten
Leden van het Wetenschappelijk Comité
Dr. Tinne Lernout, arts-epidemioloog van de dienst Epidemiologie van infectieziekten (vervanger: dr. Sophie Quoilin, arts, hoofd van de dienst Epidemiologie van infectieziekten)
Dr. Karin De Ridder, arts-epidemioloog, hoofd van de dienst Levensstijl en chronische ziekten
Dhr. Dieter Van Cauteren, epidemioloog van de dienst Epidemiologie van infectieziekten
Na de politieke beslissing om contacten te identificeren via een callcenter dat wordt gecoördineerd door de gefedereerde entiteiten, is er aan Sciensano gevraagd om steun de bieden bij de opstelling van de scripts.
Dr. in de Medische Wetenschappen Isabelle Desombere, immunologe, dienst Immuunrespons
Dr. in de Medische wetenschappen Veronik Hutse, virologe, dienst Virale ziekten
Dhr. Johan Van Bussel, hoofd van de dienst Healthdata
Na de politieke beslissing om contacten te identificeren via een callcenter dat wordt gecoördineerd door de gefedereerde entiteiten, is er aan Sciensano gevraagd om steun te bieden bij het aanleggen van een gegevensbank in een kader dat de veiligheid van de gegevens garandeert en dit alles, met inachtneming van de modaliteiten verband houdend met de GDPR.
Buitenlandse Zaken: https://diplomatie.belgium.be/nl
COVID-19 op de site van ECDC
Epidemiologische situatie en kaart
COVID-19 op de site van WHO