De gevoeligheid van een snelle Ag test (RAT) is sterk afhankelijk van de virale lading. Een negatief resultaat sluit waarschijnlijk uit dat de persoon sterk infectieus is, maar niet dat hij besmet is.
De meeste RATs hebben een hoge specificiteit, maar meestal minder dan 100%. De kans op vals positieve resultaten neemt daardoor sterk toe bij lage prevalentie (zie voorbeeld in tabel onderaan).
De betrouwbaarheid verschilt van test tot test, en is afhankelijk van wie de test uitvoert. De kans op vals-negatieve of vals-positieve resultaten is bijvoorbeeld hoger bij zelf-testen. Het tijdstip van aflezen is ook belangrijk om vals positieve resultaten bij te lang wachten te vermijden.
De interpretatie van het resultaat van een RAT is dus afhankelijk van de situatie.
1. Zelftesten zonder supervisie van een arts, zoals thuis zelftesten (zie Zelftesten - interpretatie).
2. Symptomatische personen
3. Asymptomatische personen
Percentage van de positieve resultaten die echt positief zijn (positief voorspellende waarde) in functie van de prevalentie en de specificiteit, voor een test met een gevoeligheid van 85%
|
Meer gedetailleerde informatie en protocollen/ algoritmes zijn beschikbaar hier: Symptomatische patiënten; Herhaald screenen in bedrijven; Zelf-testen thuis.
Buitenlandse Zaken: https://diplomatie.belgium.be/nl
COVID-19 op de site van ECDC
Epidemiologische situatie en kaart
COVID-19 op de site van WHO