Behandeling
Elk bevestigd geval van COVID-19 moet in isolatie. Bespreek dit met uw patiënt en geef de juiste informatie mee.
Voor de meeste patiënten volstaat symptomatische behandeling. Paracetamol blijft de eerste keuze voor behandeling van pijn en koorts, de gebruikelijke (contra-) indicaties voor NSAIDs blijven geldig.
De volgende behandelingsrichtlijnen werden opgesteld door verschillende wetenschappelijke verenigingen en kunnen als leidraad dienen. Het updaten hiervan is niet de verantwoordelijkheid van Sciensano.
- Ambulante patiënten:
- met risico op ernstig verloop van COVID-19: leidraad vroegtijdige ambulante behandeling van niet-ernstige SARS-CoV-2 infectie
- die hospitalisatie vereisen maar waar intensieve thuiszorg wordt aangeboden (owv verzadiging van ziekenhuizen of keuze patiënt)
- voor bedlegerige patiënten kan ook het gebruik van anticoagulantia aanbevolen zijn (Belgian Society of Thrombosis and Haemostasis)
- die verder zuurstof behoeven na ontslag uit ziekenhuis: richtlijnen goed gebruik van zuurstof
- Gehospitaliseerde patiënten:
Indien de patiënt in thuisisolatie verblijft, vraag hem/haar opnieuw contact op te nemen met u:
- indien de symptomen verergeren;
- indien er nieuwe symptomen optreden;
- op het einde van de periode van arbeidsongeschiktheid indien de symptomen aanhouden, om te evalueren of de thuis-isolatie kan opgeheven worden.
Sommige patiënten kunnen langdurig (meerdere weken/maanden) symptomen van COVID-19 blijven vertonen. Het KCE vatte de belangrijkste elementen samen hoe patiënten met langdurige COVID geholpen kunnen worden.