Snelle antigeen (Ag) testen - interpretatie
De gevoeligheid van een snelle Ag test is sterk afhankelijk van de virale lading. Een negatief resultaat sluit waarschijnlijk uit dat de persoon sterk infectieus is, maar niet dat hij besmet is.
De meeste snelle Ag tests hebben een hoge specificiteit, maar meestal minder dan 100%. De kans op vals positieve resultaten neemt daardoor sterk toe bij lage prevalentie (zie voorbeeld in tabel onderaan).
De betrouwbaarheid verschilt van test tot test, en is afhankelijk van wie de test uitvoert. De kans op vals-negatieve of vals-positieve resultaten is bijvoorbeeld hoger bij zelf-testen. Het tijdstip van aflezen is ook belangrijk om vals positieve resultaten bij te lang wachten te vermijden.
De interpretatie van het resultaat van een snelle Ag test is dus afhankelijk van de situatie.
1. Symptomatische patiënten met symptomen sinds ≤ 5 dagen
- een positief resultaat wordt beschouwd als een bevestigd geval
- een negatief resultaat moet niet bevestigd worden door een PCR test, tenzij er bij de klinische evaluatie sterke aanwijzingen zijn voor een vals negatief resultaat (type en evolutie van de symptomen, mogelijke blootstelling aan een bevestigd geval, geen andere waarschijnlijke etiologie, laboratoriumparameters,...).
2. Asymptomatische personen
- een positief resultaat
-
- wordt beschouwd als een bevestigd geval in populaties waar de prevalentie relatief hoog is, zoals in hoog-risico contacten of tijdens een cluster onderzoek
- wordt best bevestigd met een RT-PCR test in populaties waar de prevalentie verwacht wordt laag te zijn, zoals bij herhaald screenen of zelf-testen
-
-
- als de test gebeurt onder supervisie van een arts, beslist de arts op basis van de klinische en epidemiologische context of een bevestiging al dan niet aangewezen is
- als de test gebeurt zonder supervisie, bijvoorbeeld thuis zelf-testen, moet een positief geval bevestigd worden (de persoon vraagt zelf een test aan of contacteert de huisarts)
- bij een discordant resultaat, beslist de verantwoordelijke arts/ huisarts of het een echt of vals positief geval betreft
-
- een negatief resultaat moet niet bevestigd worden door een PCR test, maar alle voorzorgsmaatregelen dienen nog steeds in acht genomen te worden.
In het kader van het testen van laag-risico contacten in een cluster onderzoek, wordt bij een negatief resultaat de snelle Ag test herhaald na 2-4 dagen.
Percentage van de positieve resultaten die echt positief zijn (positief voorspellende waarde) in functie van de prevalentie en de specificiteit, voor een test met een gevoeligheid van 85%
|
Meer gedetailleerde informatie en protocollen/ algoritmes zijn beschikbaar hier: Symptomatische patiënten; Cluster onderzoek in scholen; Cluster onderzoek in bedrijven; Herhaald screenen in bedrijven; Zelf-testen thuis.