Praktische modaliteiten
Er is een wettelijke basis voor het verplichten van quarantaine. Krachtens de regionale wetgevingen betreffende het preventieve gezondheidsbeleid, kan bij niet naleving van de opgelegde maatregelen tot afzondering, een proces verbaal volgen met eventuele strafvervolging en een geldboete tot 500 euro.
In principe wordt een getuigschrift van quarantaine opgesteld door medewerkers van het call center die dat doen op autoriteit van de Regionale Gezondheidsinspecteurs. Hoog-risico contacten kunnen zelf dat quarantainecertificaat voor hun werkgever downloaden (maximale duur 10 dagen) via Mijngezondheid, aan de hand van de code die ze van het call center krijgen. De persoon kan (tele)werken, maar zich niet naar zijn werkplek begeven. Meer informatie hierover is beschikbaar op de website van het RIZIV.
Indien de behandelend arts een sterk vermoeden heeft dat het COVID-19 betreft, kan hij/zij in afwachting van het testresultaat ook al aan de huisgenoten vragen om zoveel mogelijk thuis te blijven (bv. telewerken indien mogelijk). De arts kan hiervoor een tijdelijk getuigschrift van quarantaine opstellen, bv. voor 48u, totdat het testresultaat gekend is. Indien het testresultaat positief is en de arts dit met de patiënt bespreekt, kan hij eventueel al de quarantaine-certificaten (die geïntegreerd zijn in de EMDs) opstellen voor de huisgenoten indien hij ook hun huisarts is.
De werknemers uit de particuliere sector en de ambtenaren aan wie gevraagd wordt om in quarantaine te gaan, kunnen nog steeds een loon/wedde ontvangen, op voorwaarde dat telewerk mogelijk is. Indien dat niet mogelijk is, kunnen de werknemers uit de particuliere sector een tijdelijke werkloosheidsuitkering wegens het coronavirus ontvangen op basis van het geneeskundig quarantainegetuigschrift dat ze aan de werkgever bezorgen. Dit getuigschrift kan worden gebruikt tot het einde van de voorziene periode voor het specifieke stelsel van tijdelijke werkloosheid wegens het coronavirus. Meer info over het stelsel van tijdelijke werkloosheid vindt u hier.
De zelfstandigen die in quarantaine worden geplaatst en die hun activiteit gedurende tenminste zeven opeenvolgende kalenderdagen stopzetten, kunnen via hun socialeverzekeringsfonds een overbruggingsrecht aanvragen.