Onderhoud
- Het is essentieel om de ruimtes regelmatig te verluchten. Continue ventilatie verdient de voorkeur (bv. dmv. open kantelramen of dmv. mechanische ventilatie aan hoog debiet met vermijden van hercirculatie). Een CO2-meter helpt om de kwaliteit van de binnenlucht te bewaken.
- Reinig alle ruimtes minstens dagelijks.
- Ontsmet oppervlakken (van onderzoekstafel, deurklinken, bureau…) met het ontsmettingsmiddel dat u gewoonlijk gebruikt (het coronavirus wordt geïnactiveerd door zeep en bijna alle gebruikelijke ontsmettingsmiddelen).
- Bleekwater kan worden toegevoegd om te desinfecteren. De oplossing moet een concentratie van 0,1% NaOCl bevatten. Dit komt overeen met bleekwater (=javel) dat 25 tot 50 keer verdund is, afhankelijk van de chlooroplossing die in de handel beschikbaar is (dit kan variëren tussen 8 en 15 chlorometrische graden). Daarom,
- Indien men bleekwater van 8° chloor gebruikt: 40 ml bleekwater (ofwel 4 dessertlepels, ofwel 8 koffielepels) toevoegen aan een fles met 1 liter kraanwater op kamertemperatuur (+18°–25°C).
- Indien men bleekwater van 15° chloor gebruikt: 20 ml bleekwater (ofwel 2 dessertlepels, ofwel 4 koffielepels) toevoegen aan een fles met 1 liter kraanwater op kamertemperatuur (+18°–25°C).
- High-touch oppervlaktes (deurklinken, lichtschakelaars…) kunnen frequenter gereinigd worden.
- Voorwerpen en medisch materiaal die in contact kwamen met de patiënt (bv. Stethoscoop, gewichten voor oefentherapie bij kinesist) worden na gebruik gereinigd en gedesinfecteerd.
- Bij zichtbare bevuiling met lichaamssecreties van een patiënt (bv. na niezen) moet het voorwerp / oppervlak onmiddellijk gereinigd en vervolgens gedesinfecteerd worden (met verdund bleekwater, alcohol 70% of een ander gebruikelijk ontsmettingsmiddel).