Voor elk bevestigd geval van COVID-19 moet contactopvolging gebeuren, zodat de nauwe contacten in quarantaine geplaatst kunnen worden. Dit gebeurt meestal door een centraal call center dat eventueel de hulp kan inschakelen van bedrijfsartsen, verantwoordelijke artsen van collectiviteiten of CLB’s (contactopvolging op school). Bij de melding van het resultaat kan de arts ook al zelf aan de huisgenoten van zijn patiënt vragen om in quarantaine te gaan, zodat er geen tijd verloren gaat.
De contactopvolging wordt automatisch geactiveerd bij een positief testresultaat (PCR of antigentest). Hiervoor moet er wel een correct telefoonnummer beschikbaar zijn van de patiënt of van een vertrouwenspersoon, bv. voor kinderen of gehospitaliseerde patiënten. Dit telefoonnummer wordt door de arts ingegeven in het eFormulier, of door de patiënt zelf in de reservation tool bij het maken van een afspraak voor de test. Een positief resultaat van een antilichaam-test activeert geen contactopvolging aangezien deze pas later in het verloop van de ziekte gedetecteerd kunnen worden (m.a.w. na de besmettelijke periode).
Personen die de CoronAlert app gebruiken, kunnen hun test linken met de app door het invullen van een code uit de app in het reservatieformulier. Ze ontvangen dan het testresultaat in hun app. Bij een positief testresultaat wordt hen om toestemming gevraagd om bijkomend nauwe contacten via de app te verwittigen. Klik hier voor meer informatie over de app.
Indien de arts een elektronisch formulier invult, moet de patiënt (of zijn naasten) op de hoogte gebracht worden dat hij/zij door het callcenter kan worden gebeld. De patiënt denkt best al na over met welke personen hij/zij de afgelopen dagen in contact is geweest. Dit formulier kan daarbij helpen.
In sommige gevallen kunnen de maatregelen voor contacten al genomen worden vóór het testresultaat gekend is. Dat gebeurt best indien er een sterk vermoeden is van COVID-19 op basis van een duidelijke epidemiologische link met een ander bevestigd geval en/of het vertonen van typische symptomen zoals anosmie. De arts vult dan het eFormulier in met de naam “Directe aanvraag contactopvolging bij zeer sterk vermoeden van besmetting COVID-19, onafhankelijk van het laboresultaat”. Indien het resultaat negatief is, maar de arts oordeelt dat contactopvolging toch noodzakelijk is, kan hij dat aangeven via het eFormulier “COVID-19: Aanvraag contactopvolging bij negatief labo-onderzoek SARS-CoV-2”.
De verzamelde gegevens worden op een strikt vertrouwelijke en beveiligde manier behandeld. Advies werd ingewonnen van de Gegevensbeschermingsautoriteit en goedkeuring werd verkregen van het Informatieveiligheidscomité.
Buitenlandse Zaken: https://diplomatie.belgium.be/nl
COVID-19 op de site van ECDC
Epidemiologische situatie en kaart
COVID-19 op de site van WHO