Zorgpersoneel
De algemene regel van 7 dagen isolatie + 3 dagen voorzichtige periode geldt ook voor een bevestigd geval van COVID-19 bij zorgpersoneel.
Bij hoge uitzondering, als alle andere mogelijkheden uitgeput zijn om personeelstekort op te vangen, kan asymptomatisch, volledig gevaccineerd COVID-positief zorgpersoneel toegelaten worden om te werken op COVID-afdelingen. Zie het RAG advies hierover voor de voorwaarden:
- dit kan alleen voor de verzorging van COVID-19 patiënten, in een COVID-19 unit;
- contact met andere mensen en personeel worden vermeden;
- waar mogelijk moet de COVID+ gezondheidswerker verschillende ingangen, verschillende kleedkamers, pauzeruimtes etc. gebruiken.
In de volgende situaties is het inzetten van positief getest gezondheidspersoneel, zelfs asymptomatisch, nooit toegestaan:
- hoge virale lading;
- zorgverlener moet openbaar vervoer gebruiken om zich naar de werkplaats te begeven
- gezondheidspersoneel voelt zich hier zelf gestrest of ongemakkelijk bij;
Deze uitzondering kan alleen in overweging genomen worden bij tekorten aan gezondheidspersoneel essentieel voor een minimale zorgstandaard en niet voor bijvoorbeeld schoonmaakpersoneel.
Het mag nooit het gezondheidspersoneel zelf zijn dat de beslissing neemt om weer aan het werk te gaan. In zorginstellingen en WZC moet de beslissing worden genomen door de directie samen met de arbeidsgeneesheer/hygiënist. In de eerstelijns- en thuiszorg moet de beslissing worden genomen door de arbeidsgeneesheer of in overleg met de wachtkring.
Het inzetten van COVID+ zorgpersoneel tijdens de periode van isolatie in niet-COVID afdelingen, houdt een belangrijk infectierisico in. Indien dit in uiterste nood toch overwogen wordt, moet rekening gehouden worden met de elementen uit het RAG advies.